Midsommarbord – bjud på alternativ till sillen

En mann plukker opp et stykke sild fra en tallerken
Oppskåret aubergine nærbilde

Sill är en favorit på midsommarbordet, men för dig som vill ha ett vegetariskt alternativ – eller har tröttnat på sillen – har vi förslag på goda varianter.

Istället för sill på midsommar går det utmärkt att bjuda på veganska varianter, eller varför inte något helt annat? För en midsommar utan sill är fortfarande midsommar, det viktigaste är god mat och trevligt sällskap!

Vegansk sill

För dig som gillar sill men äter vegetariskt eller veganskt är den här inlagda varianten på sill en riktig höjdare. Använd den inlagda “sillen” och gör andra varianter, till exempel skärgårds-”sill”.

Vegansk inlagd sill av aubergine

Ingredienser:

  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 3 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • ½ aubergine (cirka 150g)
  • ½ rödlök
  • 1 morot

Så gör du:

  1. Blanda ättika, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp.
  2. Dela auberginen på längden och skär den i cirka ½ cm tunna skivor.
  3. Skala och skiva löken och moroten. Lägg aubergine, morot och lök i lagen och koka upp. Låt svalna och dra i kylen över natten.

Hur mycket sill går åt per person?

Det har nog hänt de flesta att flera sillburkar står kvar när midsommarfirandet är slut, en bra måttstock är 100 gram sill eller annan fisk per person.

Jente som holder nyplukkede gulrøtter i hagen
Skrellede gulrøtter på en haug med skall
Kvinne hakker grønnsaker på et skjærebrett

Istället för gravad lax

Som komplement till sillen vill många ha gravad lax – det här receptet på en vegansk variant är väldigt smarrigt och ett fint alternativ till den klassiska fisken.

Vegansk gravad lax av morot

Ingredienser:

  • Cirka 500 g stora morötter
  • 1 ½ dl grovsalt

Lag:

  • 10 vitpepparkorn
  • 1 kruka dill
  • 1 msk ättiksprit, 12%
  • 3 msk strösocker
  • ¾ dl vatten

Till servering:

  • Hovmästarsås

Så gör du:

Lag:

  1. Krossa vitpepparn. Repa av dillen (spara till servering) och lägg stjälkarna i en kastrull. Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp. Låt lagen svalna.

Morötter:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala morötterna och lägg dem trångt i en liten ugnssäker form. Häll på saltet och baka mitt i ugnen cirka 40 minuter. Morötterna ska vara lite al dente.
  3. Ta ut morötterna från ugnen och skölj av saltet, låt svalna.
  4. Lägg morötterna i dubbla plastpåsar tillsammans med lagen. Tryck ut så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut. Låt ligga kallt över natten.
  5. Låt morötterna rinna av. Hacka dillen och rulla morötterna i hacket. Skiva morötterna och servera.

Till servering kan du gärna toppa med hovmästarsås.

Mann skjærer kokte rødbeter i skiver på et skjærebrett
Tallerken med rødbetesalat og geitost
Zucchini skiver på en grill
Flere artisjokker ovenfra

Byt ut sillen helt

Vissa vill avstå sillen och dess vegetariska varianter helt på midsommarbordet. För dig har vi listat 3 mindre tapasrätter som fungerar utmärkt att äta istället.

Rödbets-snittar med ädelost

Ingredienser:

  • 2 stora rödbetor, skalade
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 100 g smulad ädelost
  • 2 msk färskost
  • 1 tsk honung

Så här gör du:

  1. Skiva rödbetorna tunt.
  2. Koka upp äppelcidervinäger, strösocker och vatten. Häll den varma lagen över rödbetsskivorna och låt dra i minst 6 timmar.
  3. Blanda ädelost med färskost och honung.
  4. Lägg rödbetsskivorna på en pappershandduk och vänd dem så att de blir torra.
  5. Lägg 1 tsk oströra på varje rödbetsskiva och vik upp kanterna till ett knyte (använd oströran för att få kanterna att fästa vid varandra).

Grillad zucchini med gremolata

Ingredienser:

  • 2 små zucchini
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja

Gremolata:

  • 1 knippe slätbladig persilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • Skalet av 1 citron
  • 1 msk hackad mandel
  • 1 dl russin
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 250°C
  2. Skär zucchinin på längden i cirka 1 cm tjocka skivor. Salta skivorna och låt dra i 5-10 minuter. Torka skivorna med hushållspapper.
  3. Lägg skivorna i en ugnssäker form och pensla med lite olivolja. Stek eller grilla i ugnen i cirka 5 minuter på varje sida.

Gremolata:

  1. Finhacka persiljan och vitlöken. Skölj citronen väl och riv skalet fint (undvik det vita i skalet).
  2. Rosta mandeln i en torr stekpanna cirka 2 minuter och finhacka den.
  3. Blanda citronskal, persilja, vitlök, olja, mandel och russin. Salta och peppra.
  4. Strö blandningen över zucchiniskivorna och servera.

Kronärtskocka på grill

Ingredienser:

  • 4 kronärtskockor
  • 1 dl svarta oliver
  • 1 ekologisk citron
  • 4 msk olivolja

Så här gör du:

  1. Skölj skockorna, riv av de träiga tjocka bladen som sitter längst ned, skär bort det mesta av stjälken. Klipp bort de spetsiga taggarna i toppen på bladen.
  2. Dela skockorna i kvartar på höjden.
  3. Sjud skockorna i rikligt med vatten tills de är halvklara, cirka 15-20 minuter.
  4. Lägg över skockorna i en eldfast form eller gryta. Ställ på gallret i het grill och baka dem klara, cirka 15-20 minuter. Skockorna är klara när det går lätt att dra av bladen.

Under tiden kan du göra dressingen:

  1. Skär bort olivkärnorna från fruktköttet och hacka oliverna i mindre bitar.
  2. Tvätta och riv skalet från citronen.
  3. Blanda olivbitarna med citronskal och olivoljan i en skål.
  4. Skeda över de färdiga skockorna.
En mann plukker opp et stykke sild fra en krukke fra et midtsommerbord
Skål med sild på midtsommerbordet

Recept på sill till midsommar

Ja, för dig som vill ha sill men prova något nytt vill vi dela ett recept på vanlig sill också – men med en tvist.

Pestosill

Ingredienser:

  • 1 burk 5-minuterssill á 420 g

Till peston:

  • 1 kruka basilika
  • 2-3 st vitlöksklyftor
  • Cirka 1 dl fint riven parmesan
  • 50 g rostade pinjenötter
  • 1 dl olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar

Så här gör du:

  1. Låt sillbitarna rinna av i ett durkslag och dela dem i mindre bitar.
  2. Kör basilika, hackad vitlök, riven parmesanost och lite olja i en mixer. Tillsätt mer olja efter hand.
  3. Rosta pinjenötterna i en torr, inte allt för het, stekpanna.
  4. Blanda ner pinjenötterna i peston och smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Blanda samman sillbitarna och peston. Garnera med basilikablad och lite rostade pinjenötter.

Välkommen in till oss för att hitta allt du behöver till midsommarbordet!