Gör läckra bakverk till påsk

Brød med malte påskeegg i midten
Bakevarer med et egg inni seg
Kanelsnurrer med nugatti

Inled påsklovet med ett härligt påskbak. Vad sägs om italienska påskbröd, nutellasnurror och minicroissanter?

På påsklovet får man mysa lite extra och då gärna med nybakat både på morgonen och kvällen. Eftersom både apelsin och ägg hör till påsken har vi valt ut recept med just dessa ingredienser i fokus.

Italienskt påskbröd

Det är enklare än vad man tror att baka det traditionella italienska påskbrödet med ägg i mitten. Ägget tillagas nämligen i ugnen samtidigt som brödet gräddas. Efter tillagningen är det klart att serveras och du kan njuta av det hårdkokta ägget tillsammans med det härliga påskbrödet.

Det läckra bakverket gör sig utmärkt till en påskfrukost eller som en del av en lunch. Receptet blir hela 15 portioner, så då är du redo om du till exempel får ett plötsligt besök.

För det lilla extra – låt barnen färga äggen i regnbågens färger innan du lägger dem i brödet, så gör sig brödet extra bra på matbordet. Kom bara ihåg att använda färger som passar till mat och bak.

Vetekrans

  • 100 g smör
  • 6,5 dl mjölk
  • 1 pkt färsk jäst
  • 1 kg vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 1 ägg

Pensling och dekoration

  • 2 msk vatten
  • 2 msk sesamfrön
  • 15 ägg

Så här gör du:

  1. Smält smör, tillsätt mjölk och värm tills det är fingervarmt, ca 37°C. Rör ut jästen i blandningen.
  2. Blanda mjöl, salt och socker i en skål. Vispa ett ägg och blanda det tillsammans med torra ingredienserna samt jästblandningen. Knåda degen väl tills den är fast och smidig. Täck bunken med plast och låt jäsa på en varm plats i en timme.
  3. Dela degen i 30 lika stora bitar och rulla ut dem till avlånga tunna korvar. Fläta delarna två och två. Bind ihop dem genom att trycka ihop ändarna ordentligt. Lägg bröden på en bakplåtspappersklädd plåt.
  4. Lägg ett ägg i mitten av varje bröd och täck med en kökshandduk. Låt bröden jäsa på en varm plats i ca 30 minuter.
  5. Pensla försiktigt bröden med vatten och strö på sesamfrön.
  6. Grädda dem mitt i ugnen vid 225°C i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllene färg. Låt svalna på galler.

Nutellasnurror med apelsinglasyr

Det här receptet får det att vattnas i munnen bara vi tänker på det. Toppar man nutellasnurrorna med apelsinglasyr passar de extra bra att avnjutas i påsksolen. Den här måste bara provas! Receptet blir till 15 bullar - om du inte äter för mycket av degen under tiden.

Deg

  • 1 kg vetemjöl
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 paket torrjäst
  • 1 ägg
  • 6 dl mjölk
  • 150 g smör i tärningar

Fyllningsmassa

  • 1 burk nutella
  • 1 ägg till pensling

Apelsinglasyr

  • 100 g florsocker
  • 2 msk apelsinjuice
  • 1 tsk gul karamellfärg

Så här gör du:

  1. Börja med degen. Blanda ihop alla ingredienser förutom smör och 1 dl mjölk i en bunke. Viktigt att gärna använda rumstempererade ingredienser för bästa resultat.
  2. Knåda degen väl för hand eller med matberedare. Börja med låg hastighet och öka allt eftersom. När degen nästan är färdigknådad tillsätter du den sista decilitern mjölk, lite i taget. Degen ska nu vara smidig och ha en blank yta.
  3. Tillsätt smöret och kör degen på låg hastighet tills smöret har blandats in helt. Lägg degen i en stor bunke och täck med plastfolie. Låt jäsa i ca 1 timme.
  4. Lägg degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till 1 cm tjock rektangelformad platta. Fördela nutella i ett jämnt lager över hela degplattan.
  5. Rulla ihop degen och skär den i skivor. Lägg skivorna tätt intill varandra i en välsmord långpanna. Täck långpannan med en kökshandduk och jäs i minst 30 minuter.
  6. Pensla nutellasnurrarna med ett vispat ägg och sätt formen mitt i ugnen på 200°C i 20-25 minuter. Låt svalna på galler.
  7. Gör apelsinglasyr genom att röra ihop florsocker och apelsinjuice. Justera färgen med karamellfärg. Häll glasyren över bullarna där de har svalnat helt.
Croissanter og marmelade

Minicroissant med apelsinmarmelad

Låt dig inspireras av Frankrike och servera minicroissant med apelsinmarmelad till påskfrukosten. Det här receptet är avsett för 4 personer, så om ni är fler än så (eller bara vill ha ännu fler) kan man gärna dubbla ingredienserna.

Ingredienser

  • 1 paket smördeg
  • 1 ägg till pensling
  • 2 msk vetemjöl till utbakning
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk apelsinmarmelad

Så här gör du:

  1. Värm ugnen till 225°C
  2. Strö ett tunt lager mjöl på bakbordet och kavla ut smördegsplattorna till tunna rektanglar.
  3. Använd en vass kniv och skär rektanglarna till trianglar.
  4. Vispa ägget lätt med en gaffel och pensla spetsen på varje trekant. Rulla varje trekant från den breda sidan mot spetsen. Den penslade spetsen "limmas" mot resten.
  5. Placera croissanterna på bakplåtspapper med spetsen (skarven) mot plåten. På så sätt undviker du att croissanterna rätar ut sig under tillagningen. Pensla dem med ägg och tillaga tills de fått en gyllenbrun färg, 7-10 minuter.
  6. Låt croissanterna svalna något innan du ger dem ett lätt lager vaniljsocker.
  7. Servera minicroissanterna med apelsinmarmelad och gärna en god kopp kaffe.
Recepten och bilderna
Matprat.no