Höstmat med säsongens utsökta råvaror
Nu är det dags för lite extra mys och god mat med säsongens utsökta råvaror, här har vi höstmat för hela familjen!
Pasta med gräddsvamp
En enkel pastarätt med svamp och spenat i en härlig gräddsås.
- Svårighetsgrad: Lätt
- Tid: 20-40 min
- 4 porsjoner
Ingredienser
- 200 g svamp
- 0,5 st. lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk smör eller margarin
- 3 dl matlagningsgrädde
- 1 msk sojasås
- 100 g färsk spenat
- 400 g tagliatelle, spaghetti eller annan pasta
Så gör du
Tvätta och rensa svampen och dela dem vid behov i mindre bitar.
Finhacka löken och vitlöken.
Smält smör eller margarin i en stekpanna och fräs champinjoner och lök tills de är mjuka och gyllene. Krydda med lite salt och peppar.
Tillsätt grädde och låt allt koka upp. Smaka av med sojasås, salt och mald peppar.
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Använd lite av pastavattnet i såsen om den tjocknar för mycket.
Vänd ner spenaten i såsen precis innan servering.
Dela pastan i tallrikar och toppa med svampsåsen. Riv parmesan över.
Rökt fläsklick med edamamebönor
Røkt svinekam er enkel og velsmakende mat året rundt. Den røkte smaken på kjøttet passer godt sammen med en lun og syrlig salat av edamamebønner, erter og fennikel.
- Svårighetsgrad: Medium
- Tid: 60 min
- 4 porsjoner
Ingredienser
- 1,5 kg rökt sidfläsk
- 1 tsk mald peppar
- 1 dl vatten
- Varm edamamesallad
- 200 g edamamebönor (sojabönor)
- 1 pk sockerärtor
- 0,5 st. fänkål
- 2 st. salladslök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk hackad färsk persilja
- 0,5 msk hackad färsk timjan
- 0,5 st. citron
Så gör du
Krydda sidfläskarna med peppar och lägg den i en långpanna eller ugnsfast form. Häll kokande vatten i formen och stick in en stektermometer i den tjockaste delen av sidfläskarna.
Sätt in sidfläsk i ugnen på 125 °C och tillaga tills termometern visar 70 °C (medium plus) eller 75 °C (well done). Detta tar 2-3 timmar, beroende på kammens storlek. Låt sidfläsk vila i ca. 15 minuter innan du skär i den.
Tina edamamebönor genom att hälla kokande vatten över dem. Låt stå ett par minuter och häll av vattnet.
Skär sockerärtorna, fänkålen och vårlöken i tunna strimlor. Finhacka vitlök.
Smält smör i en stekpanna och fräs snabbt edamamebönor, sockerärter, fänkål, vårlök och vitlök tills allt är genomvärmt men grönsakerna fortfarande är knapriga. Strö över hackad persilja och timjan och pressa över saften av citronen. Krydda med lite salt och peppar.
Skär sidfläsk i skivor och lägg den ovanpå den varma salladen. Servera med kokt potatis.
Skogsgryta
En härlig gryta med mycket smak och en härlig, rik sås. Vi har använt nötkött men har man tillgång till älg eller annat vilt är det perfekt.
- Svårighetsgrad: Medium
- Tid: 60 min
- 4 porsjoner
Ingredienser
- 700 g myr, gryta kött eller biff platt biff
- 2 msk smör eller margarin till stekning
- 1 del. lök
- 2 st. morot
- 1 del. persiljerot
- 5 st. krossade enbär
- 4 dl vatten
- 200 g färska svampar
- 5 matskedar gräddfil
- 1 dl mjölk
- 2 matskedar vetemjöl
- 2 msk svartvinbärsjuice
- 1 tsk torkad timjan
Så gör du
Skär köttet i tärningar på 3x3 cm.
Bryn köttet i flera omgångar i en het stekpanna och lägg över det i en gryta.
Häll i vatten, låt koka upp och sänk värmen. Låt det dra i 30 minuter.
Skär lök i klyftor och morot och persilja i skivor. Lägg den i grytan tillsammans med krossade enbär.
Dela svampen, stek dem och lägg i grytan.
Rör ner vetemjölet väl i gräddfilen och mjölken och häll det i grytan tillsammans med svartvinbärssaft och timjan.
Låt allt koka upp igen och låt dra i 20 minuter. Krydda med salt och peppar.
Servera med kokt eller ugnsstekt potatis och tranbär.