Födelsedagstårta för vuxna

Fat med sjokoladekake i tre lag med jordbær på toppen

Även vuxna behöver födelsedagstårta! Vi har samlat några traditionella – och några lite mindre traditionella – kakrecept som passar till alla fester.

Ingen födelsedag utan kakor! Nedan hittar du fyra olika tårtrecept till födelsedagskalaset. Vi lovar att gästerna kommer att bli nöjda!

Chokladkaka med jordgubbar

Kakor

  • 300 g smör
  • 3,5 dl vatten
  • 6 msk kakaopulver
  • 3 ägg
  • 1 liten förpackning gräddfil
  • 2 tsk bikarbonat
  • 4 dl socker
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 200 g rumstempererat smör
  • 200 g florsocker
  • 300 g choklad (se tips för tillvägagångssättet)
  • Garnering
  • 1 ask jordgubbar

Så gör du

  1. Smält smör och lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienser, mjölet till sist.
  2. Smörj 3 små springformar (16-18 cm i diameter). Klä sedan springformarna med bakplåtspapper i botten av formarna. Häll smeten i formarna. Har du inte 3 lika stora springformar kan du steka smeten i 3 omgångar.
  3. Grädda kakorna i 180°C på nedersta gallret i ca 30 minuter. Kontrollera med en träpinne om kakorna är klara. Trä ner stickan i mitten av kakan. Om inget fäster sig på den är kakan färdig. Låt svalna på galler.
  4. Välj den choklad du gillar bäst. Vit choklad och mjölkchoklad smakar gott tillsammans med svenska jordgubbar och choklad (70 %) ger en kraftig chokladsmak som passar bra om du ska servera kakan till svart kaffe.
  5. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Placera skålen över en liten kastrull med vatten (vattenbad). Var försiktig! Skålen bör inte komma i kontakt med vattnet eftersom det kan bli för varmt för chokladen. Ställ kastrullen på spisen och låt vattnet sjuda. Rör i chokladen då och då och ta av den från plattan så fort den har smält. Du kan också smälta chokladen i mikrovågsugn.
  6. Mixa rumstempererat smör och florsocker tills blandningen är luftig och ljusgul, ca 5 minuter. Häll den kylda smälta chokladen i skålen och vispa tills allt är väl blandat.
  7. Smörj ett tunt lager glasyr mellan varje lager. Häll resten av glasyren på toppen och garnera med jordgubbar före servering.

Klassisk pavlova

Marängbotten

  • 4 äggvitor
  • 1⁄4 tsk salt
  • 250 g socker
  • 2 tsk majsstärkelse (maizena)
  • 1 tsk vitvinsvinäger eller hallonvinäger

Äggkräm

  • 4 äggulor
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk majsstärkelse (maizena)
  • 3 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde

Garnering

  • 1 korg jordgubbar
  • 1 paket färska hallon
  • 1 paket färska björnbär
  • 1 paket färska blåbär

Så gör du

  1. Värm ugnen till 120°C. Använd över- och undervärme.
  2. Lägg äggvitorna i en ren, torr skål av glas eller rostfritt stål. Vispa långsamt ihop dem med lite salt tills de bildar ett mjukt skum. Skruva upp hastigheten tills bubblorna i skummet är små och jämna. När skummet bildar styva toppar, tillsätt socker, lite i taget. Vispa tills blandningen är mjuk och blank och allt socker har lösts upp. Vispa inte för länge, då blir blandningen grynig.
  3. Sikta ner maizena och tillsätt vitvinsvinäger i marängen, vänd försiktigt ihop med en slickepott.
  4. Lägg ett ark bakplåtspapper på en bakplåt, rita en cirkel efter en kakform eller tallrik, 24-26 cm i diameter. Fördela blandningen i cirkeln och forma den till en tårta, ca 2,5 cm hög.
  5. Grädda kakan ca 1,5 timme på nedersta falsen i ugnen tills botten är krispig på utsidan. Stäng av ugnen och låt kakbotten stå i ugnen tills den svalnat, gärna över natten med ugnsluckan på glänt.
  6. Gör äggkrämen. Lägg äggulor, mjölk, socker och majsstärkelse i en kastrull. Klipp upp gelatinbladen och lägg dem i kastrullen.
  7. Värm upp under omrörning tills krämen tjocknar. När krämens konsistens är som en tjock vaniljsås, ta av från plattan och häll över i en skål. Låt svalna. Vispa krämen lätt före användning så att den blir jämn och klumpfri.
  8. Ta kastrullen åt sidan om den tjocknar snabbare än du hinner röra om jämnt, annars kan krämen spricka (separera). Sätt tillbaka kastrullen på plattan för att tjockna vidare till lagom konsistens.
  9. Sätt ihop kakan precis före servering, då håller sig marängen krispig och god.
  10. Vispa grädden och vänd den tillsammans med äggkrämen.
  11. Lägg marängbotten på ett fat. Tillsätt gräddblandningen och garnera med färska bär.
  12. Marängbottnen kan göras flera dagar i förväg, förvara den bara torrt inslagen i lite bakplåtspapper. Variera gärna med frukt och bär efter säsong och har du ont om tid kan du även använda en färdig vaniljkräm.

Doughnuts med galaxyglasyr

Donut

  • 2,5 dl färdig pannkaksmix
  • 2 msk socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 msk neutral olja eller smör

Glasyr

  • 300 g florsocker
  • 2 msk mjölk
  • 1 msk neutral olja
  • 3 droppar karamellfärg, till exempel röd, svart eller blå
  • 3 msk kakströssel gärna i samma färg som karamellfärgen.

Så gör du

  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Spraya en donutform med formfett eller smörj den med ett tunt lager smör.
  3. Blanda pannkakspulver, socker, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Tillsätt mjölk, ägg och olja och blanda väl. Lägg smeten i en spritspåse och klipp hål på spetsen. Spritsa formarna halvfulla med smeten.
  4. Sätt in brickan i ugnen och grädda donutsen i 8- 10 minuter. Donutsen är färdiga när de har en ljust gyllene färg. Låt kakorna svalna i formen i 5 minuter innan du lägger dem på ett galler. Grädda gärna kakorna i flera omgångar om du bara har en bricka.
  5. Blanda samman florsocker, mjölk och olja till en tjock glasyr. Använd en tandpetare eller ett grillspett och gör små prickar av karamellfärg i florsockerblandningen, blanda runt färgerna något i glasyren.
  6. Doppa ena sidan av donutsarna i glasyren och ställ dem på ett galler, strö över lite strössel innan glasyren stelnar. Låt munkarna stå på gallret tills glasyren har stelnat.

Naked cake med färsk frukt

Kakor

  • 5 ägg
  • 150 g socker
  • 150 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning

  • 2 paket grädde
  • 2 msk florsocker
  • ca 1 dl mjölk eller juice att doppa i
  • 8 msk jordgubbssylt
  • 100 g färska jordgubbar
  • 50 g grovt hackade pistagenötter

Garnering

Dekorera med exempelvis jordgubbar, passionsfrukt, blåbär, hallon, örter eller ätbara blommor och pistagenötter

Så gör du

  1. Värm ugnen till 160°C.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt, 6-8 minuter.
  3. Sikta ner mjöl och bakpulver i skålen. Vänd försiktigt ner mjölet i äggblandningen med en slickepott. Använd mjuka rörelser och blanda tills det inte längre finns några mjöllumpar i smeten. Tänk också på att titta efter mjölklumpar i botten av skålen.
  4. Lägg bakplåtspapper i botten av en springform på 24 cm i diameter. Smörj formen med smör.
  5. Häll smeten i formen i ett sicksackmönster och stryk lätt fram och tillbaka med slickepotten så att ytan blir jämn. Sätt in formen i den nedre delen av i ugnen och grädda i ca 40 minuter tills sockerkakan är gyllenbrun och genomgräddad.
  6. Låt sockerkakan stå i formen ett par minuter innan den välts över på galler. Lägg på en ren kökshandduk och låt sockerkakan svalna.
  7. Vispa grädde med florsocker fluffigt.
  8. Dela sockerkakan i ett vertikalt snitt. När kakbotten fylls och lagren läggs ovanpå varandra hjälper snittet till att få en jämn tårta.
  9. Dela sockerkakan i tre lager. Lägg ett av lagren på ett fat och dränk det med lite mjölk.
  10. Lägg på lite jordgubbssylt. Tillsätt grädde, grovhackade pistagenötter och jordgubbsbitar. Bred ut krämen i ett jämnt lager, lägg på ett nytt sockerkakslager. Gör om
  11. Fördela grädden i ett jämnt tunt lager runt hela kakan med en tårtpalett. Skrapa försiktigt runt kanten så att den blir jämn och fin runt om.
  12. Dekorera kakan med färska bär, frukt och hackade nötter. Det är också läckert med ätbara blommor på tårtan.