Födelsedagstårta för vuxna
Även vuxna behöver födelsedagstårta! Vi har samlat några traditionella – och några lite mindre traditionella – kakrecept som passar till alla fester.
Ingen födelsedag utan kakor! Nedan hittar du fyra olika tårtrecept till födelsedagskalaset. Vi lovar att gästerna kommer att bli nöjda!
Chokladkaka med jordgubbar
Kakor
- 300 g smör
- 3,5 dl vatten
- 6 msk kakaopulver
- 3 ägg
- 1 liten förpackning gräddfil
- 2 tsk bikarbonat
- 4 dl socker
- 7 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
Fyllning
- 200 g rumstempererat smör
- 200 g florsocker
- 300 g choklad (se tips för tillvägagångssättet)
- Garnering
- 1 ask jordgubbar
Så gör du
- Smält smör och lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienser, mjölet till sist.
- Smörj 3 små springformar (16-18 cm i diameter). Klä sedan springformarna med bakplåtspapper i botten av formarna. Häll smeten i formarna. Har du inte 3 lika stora springformar kan du steka smeten i 3 omgångar.
- Grädda kakorna i 180°C på nedersta gallret i ca 30 minuter. Kontrollera med en träpinne om kakorna är klara. Trä ner stickan i mitten av kakan. Om inget fäster sig på den är kakan färdig. Låt svalna på galler.
- Välj den choklad du gillar bäst. Vit choklad och mjölkchoklad smakar gott tillsammans med svenska jordgubbar och choklad (70 %) ger en kraftig chokladsmak som passar bra om du ska servera kakan till svart kaffe.
- Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Placera skålen över en liten kastrull med vatten (vattenbad). Var försiktig! Skålen bör inte komma i kontakt med vattnet eftersom det kan bli för varmt för chokladen. Ställ kastrullen på spisen och låt vattnet sjuda. Rör i chokladen då och då och ta av den från plattan så fort den har smält. Du kan också smälta chokladen i mikrovågsugn.
- Mixa rumstempererat smör och florsocker tills blandningen är luftig och ljusgul, ca 5 minuter. Häll den kylda smälta chokladen i skålen och vispa tills allt är väl blandat.
- Smörj ett tunt lager glasyr mellan varje lager. Häll resten av glasyren på toppen och garnera med jordgubbar före servering.
Klassisk pavlova
Marängbotten
- 4 äggvitor
- 1⁄4 tsk salt
- 250 g socker
- 2 tsk majsstärkelse (maizena)
- 1 tsk vitvinsvinäger eller hallonvinäger
Äggkräm
- 4 äggulor
- 3 dl mjölk
- 0,5 dl socker
- 1 msk majsstärkelse (maizena)
- 3 gelatinblad
- 3 dl vispgrädde
Garnering
- 1 korg jordgubbar
- 1 paket färska hallon
- 1 paket färska björnbär
- 1 paket färska blåbär
Så gör du
- Värm ugnen till 120°C. Använd över- och undervärme.
- Lägg äggvitorna i en ren, torr skål av glas eller rostfritt stål. Vispa långsamt ihop dem med lite salt tills de bildar ett mjukt skum. Skruva upp hastigheten tills bubblorna i skummet är små och jämna. När skummet bildar styva toppar, tillsätt socker, lite i taget. Vispa tills blandningen är mjuk och blank och allt socker har lösts upp. Vispa inte för länge, då blir blandningen grynig.
- Sikta ner maizena och tillsätt vitvinsvinäger i marängen, vänd försiktigt ihop med en slickepott.
- Lägg ett ark bakplåtspapper på en bakplåt, rita en cirkel efter en kakform eller tallrik, 24-26 cm i diameter. Fördela blandningen i cirkeln och forma den till en tårta, ca 2,5 cm hög.
- Grädda kakan ca 1,5 timme på nedersta falsen i ugnen tills botten är krispig på utsidan. Stäng av ugnen och låt kakbotten stå i ugnen tills den svalnat, gärna över natten med ugnsluckan på glänt.
- Gör äggkrämen. Lägg äggulor, mjölk, socker och majsstärkelse i en kastrull. Klipp upp gelatinbladen och lägg dem i kastrullen.
- Värm upp under omrörning tills krämen tjocknar. När krämens konsistens är som en tjock vaniljsås, ta av från plattan och häll över i en skål. Låt svalna. Vispa krämen lätt före användning så att den blir jämn och klumpfri.
- Ta kastrullen åt sidan om den tjocknar snabbare än du hinner röra om jämnt, annars kan krämen spricka (separera). Sätt tillbaka kastrullen på plattan för att tjockna vidare till lagom konsistens.
- Sätt ihop kakan precis före servering, då håller sig marängen krispig och god.
- Vispa grädden och vänd den tillsammans med äggkrämen.
- Lägg marängbotten på ett fat. Tillsätt gräddblandningen och garnera med färska bär.
- Marängbottnen kan göras flera dagar i förväg, förvara den bara torrt inslagen i lite bakplåtspapper. Variera gärna med frukt och bär efter säsong och har du ont om tid kan du även använda en färdig vaniljkräm.
Doughnuts med galaxyglasyr
Donut
- 2,5 dl färdig pannkaksmix
- 2 msk socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 msk neutral olja eller smör
Glasyr
- 300 g florsocker
- 2 msk mjölk
- 1 msk neutral olja
- 3 droppar karamellfärg, till exempel röd, svart eller blå
- 3 msk kakströssel gärna i samma färg som karamellfärgen.
Så gör du
- Sätt ugnen på 180°C.
- Spraya en donutform med formfett eller smörj den med ett tunt lager smör.
- Blanda pannkakspulver, socker, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Tillsätt mjölk, ägg och olja och blanda väl. Lägg smeten i en spritspåse och klipp hål på spetsen. Spritsa formarna halvfulla med smeten.
- Sätt in brickan i ugnen och grädda donutsen i 8- 10 minuter. Donutsen är färdiga när de har en ljust gyllene färg. Låt kakorna svalna i formen i 5 minuter innan du lägger dem på ett galler. Grädda gärna kakorna i flera omgångar om du bara har en bricka.
- Blanda samman florsocker, mjölk och olja till en tjock glasyr. Använd en tandpetare eller ett grillspett och gör små prickar av karamellfärg i florsockerblandningen, blanda runt färgerna något i glasyren.
- Doppa ena sidan av donutsarna i glasyren och ställ dem på ett galler, strö över lite strössel innan glasyren stelnar. Låt munkarna stå på gallret tills glasyren har stelnat.
Naked cake med färsk frukt
Kakor
- 5 ägg
- 150 g socker
- 150 g vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
Fyllning
- 2 paket grädde
- 2 msk florsocker
- ca 1 dl mjölk eller juice att doppa i
- 8 msk jordgubbssylt
- 100 g färska jordgubbar
- 50 g grovt hackade pistagenötter
Garnering
Dekorera med exempelvis jordgubbar, passionsfrukt, blåbär, hallon, örter eller ätbara blommor och pistagenötter
Så gör du
- Värm ugnen till 160°C.
- Vispa ägg och socker fluffigt, 6-8 minuter.
- Sikta ner mjöl och bakpulver i skålen. Vänd försiktigt ner mjölet i äggblandningen med en slickepott. Använd mjuka rörelser och blanda tills det inte längre finns några mjöllumpar i smeten. Tänk också på att titta efter mjölklumpar i botten av skålen.
- Lägg bakplåtspapper i botten av en springform på 24 cm i diameter. Smörj formen med smör.
- Häll smeten i formen i ett sicksackmönster och stryk lätt fram och tillbaka med slickepotten så att ytan blir jämn. Sätt in formen i den nedre delen av i ugnen och grädda i ca 40 minuter tills sockerkakan är gyllenbrun och genomgräddad.
- Låt sockerkakan stå i formen ett par minuter innan den välts över på galler. Lägg på en ren kökshandduk och låt sockerkakan svalna.
- Vispa grädde med florsocker fluffigt.
- Dela sockerkakan i ett vertikalt snitt. När kakbotten fylls och lagren läggs ovanpå varandra hjälper snittet till att få en jämn tårta.
- Dela sockerkakan i tre lager. Lägg ett av lagren på ett fat och dränk det med lite mjölk.
- Lägg på lite jordgubbssylt. Tillsätt grädde, grovhackade pistagenötter och jordgubbsbitar. Bred ut krämen i ett jämnt lager, lägg på ett nytt sockerkakslager. Gör om
- Fördela grädden i ett jämnt tunt lager runt hela kakan med en tårtpalett. Skrapa försiktigt runt kanten så att den blir jämn och fin runt om.
- Dekorera kakan med färska bär, frukt och hackade nötter. Det är också läckert med ätbara blommor på tårtan.
- Recept och bilder
- matprat.no