Dekorationer till 17 maj-firandet

Dekket bord med flere fat og en kake på.
Dekket bord med flere fat og en kake på.
Liten kake med jordbær som ligger på et fat

Letar du efter inspiration till 17 maj-bordet? Vi visar dig två snygga alternativ – oavsett om du gillar traditionell dekoration eller en vårlik känsla.

Hurra hurra hurra! Nu ska det firas i hela Norge. En god frukost är fortfarande den bästa starten på dagen – så duka till fest.

Vårfest

Här är ett bord som passar fint till både 17 maj och andra vårlika fester. Den dova puderrosa färgen är ljus och ger en lätt och fin stämning.

Använd tygservetter och bind ett sidenband runt varje servett. Välj en färg som är i samma ton men mörkare än servetten för att få en liten kontrast

Blommor hör hemma på ett vackert bord. Styvmorsvioler är en riktig vårblomma och här har vi valt en mörklila för att ge lite dynamik och färgkontrast till bordet.

Gör en enkel söt frestelse av maränger, färska jordgubbar och macarons. Den är både läcker som dekoration på bordet och riktigt god att äta.

Använd sidenband med flaggfärger eller enkla flaggor som dekoration. Vid andra tillfällen är det enkelt att skippa detta och ersätta med sidenband i samma färg som användes runt servetterna.

Servera en välkomstdrink i samma färg som servetterna och dekorera med jordgubbar i glaset.

Klassiska traditioner

Gillar du det stilrent och enkelt? Håll bordet i vita toner och dekorera med flaggor, jordgubbar och färska blommor. Enkelt och supergott.

För ett mer exklusivt uttryck är linneservetter grejen. Gör ett band runt servetten. Här har vi klippt en remsa papper och limmat på sidenband i flaggfärgerna. Vik remsan runt servetten och låt lite av pappret gå över sidenbandet. Lägg en liten grön stjälk inuti.

Pynta med margeriter och gröna blommor. Jordgubbar hör till 17 maj. Låt det gröna sitta på eftersom det ger en fin färg på bordet.

Gör en söt välkomsthälsning till dina gäster. Här har vi använt maränger, gjorda som små skålar och fyllda med färska jordgubbar. Dekorera med några norska flaggor för att få 17 maj-känslan på bordet.

Fotografier
Bjørn Johan Stenersen
Styling
Hege Barnholt