Så lagar du en läcker matsäck



För aktiva skolbarn är det viktigt att äta en god lunch så att de orkar hela skoldagen. Här hittar du tre goda recept.
För den som är matpaketansvarig i familjen är utmaningen att göra det möjligt att laga varierande och energirika matpaket.
Vissa barn äter snabbt. Andra äter långsamt. Matrasten kan därför vara en utmaning för båda kategorierna. Oavsett vilket är det bra att laga matpaket som tar hänsyn till att man kan bli hungrig utanför matrasten och att tiden inte alltid räcker för de som lärt sig att njuta av maten.
Lyckligtvis finns det fina matlådor med särskilda fack för små grönsaker och uppskuren frukt så att det är lätt att få sig en munsbit även efter att matrasten är slut. Hos oss hittar du snygga och praktiska matlådor inför skolstarten.
En annan utmaning är att göra matsäcken lockande även flera timmar efter att den tillagats. Här är några förslag på mat som ser bra ut och som är lätt att äta. Och det bästa av allt: De här matförpackningarna kan med fördel lagas kvällen innan. Recepten och bilderna är hämtade från Matprat.
Matsäckswrap
Ta en paus från smörgåsen och leta fram tortillabrödet istället. Du kan också använda potatisbröd och fylla på med läckra råvaror. Variera gärna proteinkällan: Du kan också använda skinka eller tunna skivor av lax. Smakrika ostskivor är också gott.
Valmöjligheterna är många. I exemplet som du ser bild på längst upp i artikeln har ett stor tortillabröd, en neutral färskost, skivade kycklingpålägg och riven morot använts.
Ingredienser
- 1 morot
- 1 majstortilla
- 2 msk Philadelphia färskost
- 4 skivor kycklingpålägg naturell
Så här gör du:
- Skölj moroten i kallt vatten och skala den.
- Riv morot med ett rivjärn.
- Bred på färskosten på tortillabrödet.
- Lägg kycklingpålägg på ena halvan av brödet.
- Lägg på riven morot i en stor rand på längden.
- Rulla ihop och skär i lagom stora bitar.
Matpaketpita
Det här ser väldigt frestande ut och är otroligt enkelt att göra. Här har vi fyllt pitabrödet med mozzarella och pastrami, majs och sallad. MUMS!
Ingredienser
- 1 fullkornspita
- 2 st salladsblad, gärna både röd och grön sallad
- 2 skivor mozzarella
- 1 msk pesto
- 2 msk majskorn på burk
- 4 skivor pastrami
Så här gör du:
- Öppna pitabrödet
- Smörj pitabottnen med en matsked pesto.
- Lägg i sallad, majs, pastrami och mozzarella.
- Lägg en matsked pesto ovanpå.

Omelettmuffins
Vi tror att det här kan bli en ny favorit i matlådan. Du kan gärna variera fyllningen i det oändliga efter vad ni har hemma. Här är exempel på två varianter:
Ingredienser
- 6 ägg
- 6 msk mjölk
- 2 salladslökar eller schalottenlökar
- 150 g kokt skinka eller fetaost
- 50 g soltorkade tomater eller oliver utan kärnor
- 150 g färdigriven ost
- 1⁄2 tsk salt
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 180 °C, smörj muffinsplåten/formarna med lite olja, klä med bakplåtspapper (klipp lite stora fyrkanter) eller med muffinsformar i papper. Se till att papperskanten är ovanför formarna.
- Skär salladslök/lök eller purjolök i tunna skivor. Dela upp skinka/fetaost och soltorkade tomater i mindre bitar. Riv osten eller använd färdigriven ost.
- Vispa ägg och mjölk, tillsätt ost och övriga ingredienser. Blanda väl.
- Fyll muffinsformarna nästan helt och se till att ingredienserna fördelas jämnt.
- Grädda omeletterna mitt i ugnen ca 15 minuter tills de precis har stelnat. Låt svalna något innan du lyfter ut dem ur formen med en sked.